![]() |
|
|
|||
|
|||
|
ŞEMS TEBRİZİ HAYATI 1185 yılında Tebriz de dünyaya gelen Şems-i Tebrizi'nin asıl ismi Mevlana Muhammed dir. Melik Dad oğlu Ali adında bir zatın oğludur ve Azeri Türklerindendir. Şemseddin yani dinin güneşi lakabıyla anılmıştır. Daha küçük yaşlarda manevi ilimleri tahsilde gösterdiği kabiliyetle dikkat çeken Şems, din ilimleri tahsilden sonra, genç yaşlarında Tebrizli Ebubekir Sellafa mürid olmuş, ününü duyduğu bütün meşhur şeyhlerden feyz almaya çalışmış ve bu sebeple diyar diyar dolaşmıştır. Bu gezginliğinden dolayı kendisine Şemseddin Perende uçan Şemsed din denilmiş, ayrıca Tebriz de tarikat pirleri ve hakikat arifleri ona Kamil-i Tebrizi adını vermişlerdir. oğlunun hiç birşey yiyip içmemesi şems'in babasını üzüyordu vebirgün oğluyla konuşma kararı aldı. oğlum senin bu hali beni korkutuyor dedi ve aldığı cevap çok anlamlıydı. " baba düşünün ki bir ördek annesi bir yavrusu farklı yüzüyor diye boğulmasından korkar aslında bilmez ki o gerçeği aramaktatır. benim için korkmayınız der." bunun üzerine babası hiç birşey demeden yanından ayrılır. gece gündüz allah'a dua eden şems hz. " allahım bana öyle bir sırdaş ver ki onun için başım feda olsun der." hergece bu şekilde dua eden şems'in rüyasında bir gece mevlana celaleddin rümi gösterilir ve denilir ki bu kişi rum diyerındadır ve sanin sırdaşın yoldaşındır bul onun diye söylenir.sabah hz muhammed mustafa'a (s.a.v) dergahına katılır ve orada denilir ki rum diyarında bir mevlana celaleddin rumi vardır onun bulanın ve bize katanın başı onun için feda edilecektir denilir. bunu duyan şems ben kabl ediyorum der ve yola çıkar. mevlana'yı bulur ve beraber 40 günlük ibadete kapılırlar şems'i kıskanan yandaşlar şems'e iftira etmeye başlar ve şehiri terk eder. şems'in gitmesiyle yıkılan mevlana küçük oğluna şems'in yerini söyler ve onu getirmesini ister. tekrar gelen şems mevlana'nın manevi kızı ile evlenir. meylana'nın alaeddin celebi şems'i kıskanır ve şems'e kin duyanlarla iş birliği yaparak onun başını keserek bugün ki türbesinin bulunduğu yerdeki kuyuya atarlar. daha sonra vicdan azabı ceken oğlu babasına kendi yaptığını söyler ve ölür. babası şems'i bulunduğu yerden çıkartır ve aynı yere defin işlemini gerçekleştirir. |
![]() |
| Etiketler |
| hayati, hayatı, tebrizi, şems |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|